Українська влада планує створити закон для покарання чоловіків, які незаконно перетнули кордон під час воєнного стану

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в інтерв’ю РБК-Україна розповів про способи мінімізації незаконних перетинів кордону зі сторони України та створення закону про покарання для чоловіків, в разі незаконного перетину кордону під час воєнного стану. 

Ігор Клименко (фото: Віталій Носач/РБК-Україна)

За спільною ініціативою Кабінету міністрів і депутатів Верховної Ради планується створення закону, який має на меті визначити покарання для чоловіків, які незаконно перетнули кордон під час воєнного стану в Україні.

За словами Ігоря Клименка, кожного дня прикордонники ловлять чоловіків, які намагаються обійти закон та покинути країну, підроблюючи різні документи. Однак, в перші місяці випадків порушення перетину кордону було набагато більше ніж зараз.

Також міністр зазначає способи удосконалення нагляду за кордоном.

“Ми з нашими міжнародними партнерами робимо все, щоб технічно обладнати всі наші західні кордони. Це і теплові пастки, і відеокамери, які будуть стояти по всій лінії кордону і будуть нам сигналізувати про те, що є намагання перейти кордон. На це, відповідно, буде наша реакція”, – сказав Клименко.

Також в інтерв’ю лунало повідомлення, що так, у нас є корупція, але внутрішня безпека прикордонної служби й Служба безпеки України роблять все для того, щоб таких випадків було менше.

На сьогодні не встановлені правила або обмеження для тих людей, які незаконно перетнули кордон і потім повернулися додому. Але, на думку міністра, після завершення війни держава зробить все для того, щоб кожному громадянину нагадати, що він робив під час війни, наголошуючи передусім на тих, хто нелегально перейшов кордон.

Клименко заявив, що зараз вивчається міжнародний досвід, як поводитись з нашими громадянами, які порушили закон вже один раз.

“Вони мають відповісти за порушення закону. Я думаю, кожен громадянин цього хоче і зрозуміє державу, якщо будуть якісь обмеження щодо подальшого пересування цих громадян як мінімум за кордон”, – зазначає він.

Нагадаємо, за даними речника державної прикордонної служби Андрія Демченка, щодня прикордонними нарядами можуть затримуватися близько 20 порушників, які намагаються незаконно перетнути межі України. 

Станом від 24-го лютого, на зеленій ділянці (поза межами пунктів пропуску) було затримано понад 11500 порушників. Найбільше таких порушень спостерігається на кордонах з Румунією та Молдовою.

Щодо порушень в пунктах пропуску, зафіксовано 4200 спроб незаконного перетину кордону. Найбільше ці порушення спостерігаються зі сторони Угорщини та Польщі.