В Україні розпочав роботу реєстр зниклих безвісти: як подати заяву

Фото взяте на просторах Інтернету

З 2 травня в Україні розпочав роботу Єдиний реєстр зниклих безвісти, куди вносять дані про зниклих.

Про це повідомляє пресслужба Мінреінтеграції, а також пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, окрім того від 2014 року, десятки тисяч людей вважаються безвісти зниклими. На щастя, частину – вдалось знайти та поверенути рідним. Однак, ще згідно офіційно підтвердженим даних близько 23 тисячі осіб вважаються безвісти зниклими за особливих обставин – внаслідок воєнних дій.

Відповідно реєстр, який було створено, матиме повноцінні дані про особу, яку розшукують.

“У реєстрі будуть зібрані та централізовані дані щодо зниклих безвісти: ПІБ особи, місце та дата народження, сімейний стан, місце проживання, територія, на якій відбулося зникнення, обставини та час зникнення, прикмети особи. Також до реєстру буде внесено інформацію про наявність чи відсутність рішення суду про визнання осіб безвісно відсутніми або оголошення померлими, а також інші дані, які сприятимуть розшуку особи. Через місяць після внесення відповідної інформації до реєстру рідні зможуть отримати відповідний витяг, який підтверджуватиме статус зниклого”.

Згідно витягу, який можуть отримати люди, є можливість звернутися до Пенсійного фонду, щоб отримати пенсію по втраті годувальника непрацездатним членам сімʼї.

Що потрібно аби подати заяву про зникнення?

Витяги з Єдиного реєстру надаватимуть представники Департаменту інформатизації МВС України. Для отримання документа потрібно звернутися до МВС із власне запитом та копіями документів, що засвідчують особу запитувача та ступінь споріднення зі зниклою особою. Надіслати їх можна двома способами:

  • поштою за адресою м.Київ, вул. Богомольця, 10, Міністерство внутрішніх справ України
  • на електронну скриньку pgmia@mvs.gov.ua

Додамо, що за словами заступника міністра внутрішніх справ Леоніда Тимченка, реєстр – повністю захищеною базою даних, і доступ до нього будуть мати визначені посадовці: представники Офісу Уповноваженого зі зниклих безвісти, працівники Національної поліції та Департаменту інформатизації МВС України.